Jongen Ontwerp

Met Jongen Ontwerp richt ik mij op ontwerpopgaves en processen op het raakvlak van stedenbouw en landschapsarchitectuur. De benadering van deze ontwerpopgaves begint bij de locatie zelf maar ook bij het voorgestelde programma. Onderzoek wordt gedaan naar de plek en naar de betekenis die deze moet krijgen (of al heeft) voor belanghebbenden. Ruimtelijke karakteristieken en gebruikswensen leiden tot voor deze specifieke locatie geëigende ruimtelijke ingrepen. Hierbij zijn landschap en/of openbare ruimte het kader waarin stedenbouwkundige invullingen met de gewenste flexibiliteit moeten kunnen plaatsvinden.

Als stedenbouwkundige heb ik sinds 1995 ervaring opgedaan bij vier verschillende ontwerpbureaus. De eerste jaren vooral op het gebied van stedenbouw en architectuur en vanaf 2004 (als senior ontwerper en projectleider bij Buro Lubbers) op het gebied van stedenbouw en landschapsarchitectuur.
Inmiddels ben ik zeven jaar zelfstandig ondernemer en werk ik aan verschillende opdrachten op het gebied van stedenbouw en landschap.

Ik ben een groot liefhebber van het vak. Door mijn opleiding aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam heb ik geleerd conceptueel te denken en dit te vertalen naar een concreet ontwerp. In de ruim 20 jaar dat ik werkzaam ben op het gebied van stedenbouw, landschap en ruimtelijke ordening heb ik geleerd om aan realistische en haalbare plannen bij te dragen, zonder dat hierbij het ambitieniveau teniet wordt gedaan. De crux zit hem hierbij in drie aspecten: Onderzoek, Maatwerk en Presentatie.

Curriculum Vitae

inspiratiefoto_jongenontwerp
jongenontwerp_maatwerk1

Samenwerking

Jongen Ontwerp werkt met vele partners aan ontwerpopgaven o.a.
Lilian van Oosterhoudt uitvoeringsvoorbereiding - www.lilianvanoosterhoudt.nl
M11 stedenbouw en openbare ruimte - www.m-11.nl
BWZ-ingenieurs - www.bwz-ingenieurs.nl

Onderzoek

Het klinkt vanzelfsprekend maar het wordt maar al te vaak plichtmatig afgehandeld. Ik ben van mening dat een goede analyse van de locatie, het programma en de stakeholders bijdraagt aan een beter plan maar ook aan een soepel proces. Ontwerpen sluiten op die manier beter aan op de karakteristieken en kwaliteiten van een locatie maar ook bij de wensen en behoeften van de bewoners, ondernemers, gebruikers van een bepaalde plek.

Maatwerk

Nadat het analyseren en het formuleren van een visie op de plek zijn afgerond komt het uiteindelijk toch neer op ambachtelijk maatwerk. De vertaling van de visie in een concreet plan is een team effort waarbij tal van aspecten een vertaling in het ontwerp moeten krijgen. Doordat je goed hebt kunnen onderzoeken waar je naar toe wilt kun je meerdere principes uitproberen en toetsen om uiteindelijk het beste resultaat te behalen.

Presentatie

Totdat een ontwerp is gerealiseerd is een plan een verhaal waarvoor je zo veel mogelijk mensen enthousiast wil maken. Het verbeelden van het ontwerp is hierbij erg belangrijk. Maar ook het vinden van de juiste manier van presenteren in een bepaalde fase van het proces is van belang. In beginfase kunnen handschetsen en potloodtekeningen beter overkomen en bij de uitwerking van een definitief ontwerp kunnen driedimensionale sfeerimpressies een goed beeld geven van het eindresultaat.